Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılı bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi.
Genel Kurulda bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bugün dünyadaki bütün ülkelerle iletişimimiz kopsa bile hiçbir ülkeden hiçbir tohum almaksızın ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek durumdayız." dedi.
Son 22 yılda çiftçilere ve sektöre önemli destekler sağladıklarını, büyük yatırımlara imza attıklarını ifade eden Yumaklı, tarımsal hasılanın 2023'te 68,5 milyar dolara ulaştığını, Türkiye'nin Avrupa'da birinci, dünyada ise 9'uncu sırada yer aldığını dile getirdi. Yumaklı, tarım ve orman sektörünün bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,6 büyüdüğünü bildirdi.
Geçen yıl 31 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini aktaran İbrahim Yumaklı, bu yılki ihracatın 2023'ü geride bırakacağını belirtti. Türkiye'de 206 çeşit ürünün üretildiğini belirten Yumaklı, dünyada sebze üretiminde 4'üncü, meyve üretiminde ise 6'ncı sırada yer alındığını kaydetti.
Bakan Yumaklı, "Bitkisel üretimimizi 2002 yılına göre yüzde 41 artışla 2023 yılında 138,6 milyon tona ulaştırdık ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık." diye konuştu.
Tarımsal üretimin geleceğini korumak için tohumculuğa yönelik politikaları ön planda tuttuklarını vurgulayan Yumaklı, bitkisel üretimde kullanılan sertifikalı tohumların yüzde 97'sinin yurt içinde üretildiğini bildirdi. İbrahim Yumaklı, üretilen tohumların 117 ülkeye ihraç edildiğini aktardı.
Tohum Gen Bankalarında 121 bin 515 örneğin muhafaza edildiğini belirten Yumaklı, "Şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki bugün dünyadaki bütün ülkelerle iletişimimiz kopsa bile hiçbir ülkeden hiçbir tohum almaksızın ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek durumdayız." ifadesini kullandı.
GIDA DENETİMLERİ
Tarım sigortaları kapsamında 2023'te 8 milyar lira, bu yılın kasım ayı itibarıyla 12 milyar lira hasar tazminatı ödendiğini belirten Yumaklı, gelecek yıl tarım sigortaları kapsamının genişletileceğini ifade etti. Yumaklı, şunları kaydetti: "Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması önemli. Gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri olan 726 bin işletmeyi denetliyoruz. Yıl sonu itibarıyla yapılan denetim sayısı 1,4 milyona ulaşmış olacak. Uygunsuzluk tespitinde idari para cezası, ürün toplatma ve imha etme gibi çeşitli yaptırımlar uygulanıyor, suçun niteliğine göre Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz."
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Hayvancılıkta temel desteklerin yanı sıra aile işletmelerine, genç ve kadın yetiştiricilere, birinci derece tarımsal birlik ve kooperatif üyelerine ve gezginci arıcılara ilave destekler vereceğiz." dedi.
Bakan İbrahim Yumaklı, mühendislerin masa başında değil tarlada, bahçede, ürün ve gıda denetimlerinde; veteriner hekimlerin ahırda, ağılda ve kümeste; teknisyenlerin de üreticinin yanında olacağını aktardı. Bakan Yumaklı, personelin mesaisinin yarıdan fazlasını alan bürokratik iş ve işlemleri azaltmak için bazı projeleri devreye alacaklarını belirtti.
Üretim planlamasıyla ilgili tüm yasal düzenlemeleri tamamladıklarına işaret eden Yumaklı, hayvansal üretimde, su ürünlerinde ve bitkisel üretimde planlı üretim dönemine başladıklarını vurguladı.
Tarımsal destekleme modelini hayata geçirdiklerini dile getiren Bakan Yumaklı, tarımsal destekleri, sade ve etkin hale getirdiklerini vurguladı.
BİTKİSEL ÜRETİMDE YENİ DESTEK MODELİNİ BELİRLEDİK
Bakan Yumaklı, ilk defa tarımsal destekleri üretim döneminden önce ve 3 yıllık olarak açıkladıklarını anlatarak, bitkisel üretimde üreticilerin ne kadar destek alacağını önceden bileceğine işaret etti.
Kırsal kalkınma yatırımlarına hız kesmeden devam edeceklerini belirten Tarım Bakanı Yumaklı, bu yıl tarımsal işletmelere 417 milyar lira sübvansiyonlu kredi sağladıklarını bildirdi. Yumaklı, kredilerde yüzde 100'e varan faiz indirimi gerçekleştiğini ifade etti. Ülke genelinde 2028 sonunda 42 ilde 61 Organize Tarım Bölgesi'ni hayata geçireceklerini anlatan Yumaklı, Su Verimliliği Yönetim Sistemi'ni kurduklarını söyledi.
ZARAR GÖRMÜŞ ORMAN ALANLARININ TAMAMINI AĞAÇLANDIRIYORUZ
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadeleye ilişkin, şunları kaydetti:
"Rezerv güçler dahil 27 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 5 binden fazla kara aracı, 184'ü akıllı olmak üzere 776 kule, 4 bin 796 yangın havuz ve göleti, 25 bin orman kahramanımız, 127 bin gönüllümüzle yangınlarla mücadele ediyoruz. Zarar görmüş orman alanlarının tamamını ağaçlandırıyoruz. 2024 yılında 24 ekoturizm rotası, 87 orman parkı oluşturduk. İlan ettiğimiz 2 milli park, 3 tabiat parkı, 1 tabiat anıtı ve 7 mahalli öneme haiz sulak alanla birlikte 671 korunak alana ulaştık."
4. Tarım Orman Şurası'nın gelecek yıl Nisan ayında düzenleneceğini belirten Yumaklı, sektörün, tüm paydaşlarla ele alınacağını sözlerine ekledi.